GREEN SUPERFOOD

FRÖER, KRYDDOR OCH RÖTTER

Just de ingredienser som används minst i det västerländska köket men som har fantastiska egenskaper. 1-Fits-All har adderat de ingredienser som tillför det lilla extra varje dag.

FRUKTER, GRÖNSAKER OCH SVAMPAR

Många superfoods är olika sorters frukter och grönsaker som oundvikligt småningom bli dåliga och kan behövas slängas om du inte hinner konsumera dem i tid. Med 1-Fits-All undviker du risken för matsvinn då produkterna kommer i mindre påsar varje månad för att säkerställa att de är färska.

MIKROALGER OCH SPANNMÅLSGRÄS

Fiberrikt spannmålsgräs – fantastiskt för magbalans och allmänhälsa

VATTENLÖSLIGT PULVERFORM

Då 1-Fits-All består av totalt 25 superfoods, betyder det att du slipper köpa alla dessa produkter separat för att få i dig motsvarande dos som en dagsförpackning.

Vad gör något från växtriket till ”superfood” egentligen? Att ingrediensen i fråga är sprängfull av näringsämnen som påverkar vår hälsa positivt. På 1-Fits-All har vi letat superfood-kandidater från hela världen och använt de bästa. I en optimal blandning.

Vi gör det enkelt. Helt naturligt.

FRUKTER, GRÖNSAKER OCH SVAMPAR

Vi har valt frukter, grönsaker och svampar med ett gott historiskt rykte och som helt klart förtjänat sin superfood-klassificering. En blandning av Acerola, Lucuma, spenat och shiitake – naturliga vitaminer och mineraler!

AcerolaAcaiRödbetaCitronLimeLucumaShiitakeGojiGrönkålMorotBroccoliSpenat

MIKROALGER OCH SPANNMÅLSGRÄS

Spirulina, chlorella, vete- och korngräs är kända för sina positiva egenskaper på mänsklig hälsa, och har använts sedan urminnes stenåldern. Förutom antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper, är de bra för hjärtat.

SpirulinaChlorellaKorngräsVetegräs

FRÖER, KRYDDOR OCH RÖTTER

Ingefära, gurkmeja, chiafrön och ashwagandha. Välkända genom århundradena för hälsoeffekter relaterade till hjärta, leder, muskler, munhygien, matsmältning, blodvärden och mycket mer.

IngefäraGurkmejaSvartpepparGrönt teMSMResveratrolChiafrönKanelAshwagandha
Frukt | Bolivia

Açaí

Acai är ett bär som växer på palmer i Amazonas djungel. Den karaktäriseras av sin blålila färg och har blivit väldigt populärt på senare år. Under många år desförinnan har bäret varit en viktig matkälla för ursprungsbefolkningen i Amazonas.

Acai är särskilt rikt på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fettsyror. Detta gör att den både förbättrar immunsystemet (1) och skyddar kroppens celler från fria radikaler(2). Dessutom sänker det också bland annat kolesterolhalten i kroppen, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar(3).

Referenser

(1) Holderness, J., Schepetkin, I.A., Freedman, B., Kirpotina, L.N., Quinn, M.T., Hedges, J.F. and Jutila, M.A., 2011. Polysaccharides isolated from Acai fruit induce innate immune responses. PloS one, 6(2), p.e17301.

(2) Sadowska-Krępa, E., Kłapcińska, B., Podgórski, T., Szade, B., Tyl, K. and Hadzik, A., 2015. Effects of supplementation with acai (Euterpe oleracea Mart.) berry-based juice blend on the blood antioxidant defence capacity and lipid profile in junior hurdlers. A pilot study. Biology of sport, 32(2), p.161.

(3) Udani, J.K., Singh, B.B., Singh, V.J. and Barrett, M.L., 2011. Effects of Acai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study. Nutrition journal, 10(1), pp.1-7.

Tillbaka till toppen
Frukt | Brasilien

Acerola

Acerola är också känd som Antillernas körsbär eller Barbadoskörsbär, och växer på smala buskträd i sydamerika, naturligt i de torra delarna av regnskogen. Mest känd är frukten för att den kan innehålla uppemot 100 gånger mer C-vitamin jämfört med en apelsin(1).
Förutom C-vitamin innehåller den lilla stenfrukten vitamin A, B1, B2, B3, B6, niacin, protein, järn och fluor, vilket gjort den välanvänd i hälsokostsammanhang(2).
Inom traditionell medicin ryktas acerolan ha använts mot en rad olika åkommor, men bara innehållet av naturligt C-vitamin i sig torde räcka för att klassificera frukten som ett riktigt mirakelbär.

Referenser

(1) EU Förordning nr 432/2012, C-vitamin. s.34-36

(2) Johnson, P.D., 2003. Acerola (Malpighia glabra L., M. punicifolia L., M. emarginata DC): agriculture, production and nutrition. World review of nutrition and dietetics, 91, pp.67-75.

Tillbaka till toppen
Grönsak | Tyskland

Rödbeta

Rödbetan är rotfrukten med den vackra och fylliga röda färgen, och det finns flera anledningar till att rödbetsjuice blivit en storfavorit bland såväl elitlöpare som motionärer. Rödbetan sägs förbättra ork, prestanda, och återhämtning efter träning(3) vilket gör den välanvänd bland idrottare.
Mest känd är kanske rödbeta för att den är rik på nitrat, som i kroppen på naturlig väg omvandlas till kväveoxid och gör att kärlen vidgar sig vilket leder till ökat blodflöde och syretransport till musklerna. Studier visar också på sänkt blodtryck (1) samt en påverkan på kärlsystemets effektiva regeneration (2). Och som om det inte var tillräckligt innehåller rödbetor ett gäng andra nyttigheter såsom folat, mangan och koppar.

Referenser

(1) Bahadoran Z, Mirmiran P, Kabir A, Azizi F, Ghasemi A. The Nitrate-Independent Blood Pressure-Lowering Effect of Beetroot Juice: A Systematic Review and Meta-Analysis [published correction appears in Adv Nutr. 2018 May 1;9(3):274]. Adv Nutr. 2017;8(6):830-838. Published 2017 Nov 15. doi:10.3945/an.117.016717
(2) Al-Harbi LN, Pandurangan SB, Al-Dossari AM, et al. Beta vulgaris rubra L. (Beetroot) Peel Methanol Extract Reduces Oxidative Stress and Stimulates Cell Proliferation via Increasing VEGF Expression in H2O2 Induced Oxidative Stressed Human Umbilical Vein Endothelial Cells. Genes (Basel). 2021;12(9):1380. Published 2021 Aug 31. doi:10.3390/genes12091380
(3) Domínguez R, Maté-Muñoz JL, Cuenca E, et al. Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high-intensity exercise efforts. J Int Soc Sports Nutr. 2018;15:2. Published 2018 Jan 5. doi:10.1186/s12970-017-0204-9

Tillbaka till toppen
Frukt | Italien

Citron

Många är hälsocoacherna som tipsat om att börja dagen med citronjuice, inte minst som en daglig "detox". Fördelarna som citron tillskrivs är många och inkluderar balanserat pH-värde i kroppen(1), antibakteriella egenskaper(2), välfungerande matsmältning(3) och mycket mer.
Näringsämnesmässigt är citron rik på främst vitamin C men även E- och B-vitaminer samt beta-karoten och folat.
En ytterligare intressant bit information är att citroner har ett högt innehåll av pektin (fibrer) och därför kan vara ett stöd vid viktminskning(4) eftersom detta bland annat motverkar sötsug. Vissa studier har även gjort gällande att människor som äter en mer basisk kost (citron agerar basiskt i kroppen även om den smakar surt!) går ner i vikt snabbare.

Referenser

(1)Schwalfenberg GK. The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?. J Environ Public Health. 2012;2012:727630. doi:10.1155/2012/727630

(2) Presentato, A., Scurria, A., Albanese, L., Lino, C., Sciortino, M., Pagliaro, M., Zabini, F., Meneguzzo, F., Alduina, R., Nuzzo, D. and Ciriminna, R., 2020. Superior antibacterial activity of integral lemon pectin extracted via hydrodynamic cavitation. ChemistryOpen, 9(5), p.628.

(3) Kim, D.B., Shin, G.H., Kim, J.M., Kim, Y.H., Lee, J.H., Lee, J.S., Song, H.J., Choe, S.Y., Park, I.J., Cho, J.H. and Lee, O.H., 2016. Antioxidant and anti-ageing activities of citrus-based juice mixture. Food chemistry, 194, pp.920-927.

(4) Kravtchenko, T.P., Voragen, A.G.J. and Pilnik, W., 1992. Analytical comparison of three industrial pectin preparations. Carbohydrate Polymers, 18(1), pp.17-25.

Tillbaka till toppen
Frukt | Sri Lanka

Lime

Lime är ingen naturligt förekommande citrusfrukt utan den uppkom genom att korsa två andra citrusfrukter och är därför känd som en hybrid. Den äts sällan som den är, utan har historiskt sett mest använts som smaksättare i olika godis, drycker och drinkar. Däremot har den trots det sina positiva hälsoeffekter, likt citronen.

Lime innehåller en del C-vitamin, vilket stärker kroppens immunförsvar(1). Förutom C-vitamin innehåller den även kalium som bidrar till ett balanserat blodtryck(2). Dess juice innehåller dessutom starka antioxidanter som är positiva för hälsan(3).

Referenser

(1) Hemilä, H., 2017. Vitamin C and infections. Nutrients, 9(4), p.339.

(2) Jewkes, M., 2011. Limes.

(3) Ubando-Rivera, J., Navarro-Ocaña, A. and Valdivia-López, M.A., 2005. Mexican lime peel: Comparative study on contents of dietary fibre and associated antioxidant activity. Food Chemistry, 89(1), pp.57-61.

Tillbaka till toppen
Frukt | Peru

Lucuma

Lucuma och är vanliga på hög höjd i bland annat Peru. Enligt många ska lucuma ha haft stor kulturell betydelse för det gamla inkafolket, som använde den både som föda, valuta och för spirituella ändamål. Därav går den ofta under smeknamnet inkaguld. Enligt traditionen är frukten bra för fertiliteten, men det är kanske inget vi fäster så stor vikt vid idag!
Lucuma har en söt smak av lönnsirap och vanilj. Den kallas också för eggfruit på grund av sitt utseende, och liknar i mångt och mycket avokadon.
Frukten är full av näring – antioxidanter, kalium, betakaroten, järn, protein, fiber, zink och kalcium(1). Den har en antiinflammatorisk effekt på kroppen(2) och har dessutom lågt glykemiskt index vilket gör att den fungerar som ett bra sötningsmedel utan att höja blodsockret(3).

Referenser

(1) Yahia, E.M. and Guttierrez-Orozco, F., 2011. Lucuma (Pouteria lucuma (Ruiz and Pav.) Kuntze). In Postharvest biology and technology of tropical and subtropical fruits (pp. 443-450e). Woodhead Publishing.

(2) Rojo, L.E., Villano, C.M., Joseph, G., Schmidt, B., Shulaev, V., Shuman, J.L., Lila, M.A. and Raskin, I., 2010. Original Contribution: Wound‐healing properties of nut oil from Pouteria lucuma. Journal of cosmetic dermatology, 9(3), pp.185-195.

(3) Durakova, A., Bogoeva, A., Krasteva, R., Gogova, T., Krasteva, A. and Georgieva, N., 2019, September. Sorption characteristics of subtropical fruit–Lucuma powder. In IOP Conference Series: Materials Science and Engineering (Vol. 595, No. 1, p. 012058). IOP Publishing.

Tillbaka till toppen
Svamp | Kina

Shiitake

Shiitake, eller ekskivling har en mycket lång historia i Japan och Kina där de har sitt ursprung. Historiskt sett har de där spelat en stor roll enligt traditionell medicin, och under en period fick svampen endast ätas av adeln och samuraj-klassen. Historiskt har hävdats att svampen stärker immunförsvaret, samt verkar antimikrobiellt och antiviralt.

Shiitake är rik på vitamin D2, C, B1, B2, lite B12 och järn(1). Några av dess fördelar är att den dels förhindrar hjärt- och kärlsjukdomar(2) och ser till att sänka graden av skadligt kolesterol(3).

Referenser

(1) Li, S., Wang, A., Liu, L., Tian, G., Wei, S. and Xu, F., 2018. Evaluation of nutritional values of shiitake mushroom (Lentinus edodes) stipes. Journal of Food Measurement and Characterization, 12(3), pp.2012-2019.

(2) Jones, K., 1995. Shiitake: the healing mushroom. Inner Traditions/Bear & Co.

(3) Wasser, S.P., 2005. Shiitake (Lentinus edodes). Encyclopedia of dietary supplements, pp.653-664.

Tillbaka till toppen
Frukt | Kina

Goji

Gojibär är ett bär som har använts i Kina i över 5000 år. Busken är inte svårodlad och kan till och med odlas i Sverige.

Gojibäret är fyllt av vitaminer och mineraler. Om man jämför dess järninnehåll är den sex gånger högre än spenatens och om man jämför dess betakrotsinnehåll är den sex gånger högre än morotens. Bäret innehåller dessutom mer C-vitamin än apelsiner och hela 18 av 20 aminosyror, och mycket mer! Den fungerar som en antioxidant och ser till att immunförsvaret fungerar(1) som den ska, samt att den underlättar blodproduktionen i kroppen(2) och hjälper även med viktminskning(3).

Referenser

(1) Kulczyński, B. and Gramza-Michałowska, A., 2016. Goji berry (Lycium barbarum): composition and health effects–a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 66(2), pp.67-76.

(2) Shahrajabian, M.H., Khoshkharam, M., Sun, W. and Cheng, Q., 2019. A review of three ancient Chinese herbs, goji berry, ginger and ginseng in pharmacological and modern science.

(3) Ballarin, S.M., López-Matas, M.A., Abad, D.S., Pérez-Cinto, N. and Carnés, J., 2011. Anaphylaxis associated with the ingestion of Goji berries (Lycium barbarum). Journal of investigational allergology & clinical immunology, 21(7), pp.567-570.

Tillbaka till toppen
Grönsak | Kina

Grönkål

Grönkål har de senaste åren ökat enormt i popularitet och fått uppmärksamhet inte minst i Hollywood. Med rätta en supergrönsak om man ser till näringsinnehåll!
C-vitaminer, fibrer, antioxidanter och folsyra hör till baskunskaperna när det gäller grönkål. Men visste du att grönkål också innehåller 67 olika glukosinolater som kan bidra till en välfungerande lever(1), och 45 olika flavonoider som ska kunna verka antiinflammatoriskt(2)?
Grönkål har kallats för "den nyttigaste grönsaken av dem alla" och det ligger kanske något i det när man betänkar att förutom ovan så är den rik på fibrer och omega-3 och ska till och med kunna påverka kolesterolet positivt(3).

Referenser

(1) Odongo, G.A., Schlotz, N., Herz, C., Hanschen, F.S., Baldermann, S., Neugart, S., Trierweiler, B., Frommherz, L., Franz, C.M., Ngwene, B. and Luvonga, A.W., 2017. The role of plant processing for the cancer preventive potential of Ethiopian kale (Brassica carinata). Food & nutrition research.

(2) Yu, L., Gao, B., Li, Y., Wang, T.T., Luo, Y., Wang, J. and Yu, L.L., 2018. Home food preparation techniques impacted the availability of natural antioxidants and bioactivities in kale and broccoli. Food & function, 9(1), pp.585-593.

(3) Kim, S.Y., Sun, Y.O.O.N., Kwon, S.M., Park, K.S. and Lee-Kim, Y.C., 2008. Kale juice improves coronary artery disease risk factors in hypercholesterolemic men. Biomedical and Environmental Sciences, 21(2), pp.91-97.

Tillbaka till toppen
Grönsak | Kina

Morot

Moroten får sin fina färg av betakaroten, som i kroppen omvandlas till vitamin A. Men moroten är så mycket mer än det!
Du förknippar säkerligen moroten med hälsopåståenden relaterat till synen(1) eller att de bättrar på brännan(2), men morätterna har ett rikt innehåll av vitamin A, B, C och E, men också folsyra och magnesium som har visat sig ha positiva effekter på en rad områden.
Viktigast är dock ändå A-vitaminet, där en enkel titt på forskningsrapporter tyder på effekter inom så diversa områden som hudhälsa, immunförsvar, benstyrka, tarmhälsa och mycket mer(3).

Referenser

(1) Ahmad, T., Cawood, M., Iqbal, Q., Ariño, A., Batool, A., Tariq, R.M.S., Azam, M. and Akhtar, S., 2019. Phytochemicals in Daucus carota and their health benefits. Foods, 8(9), p.424.
(2) Sushma, M. and Ratnamala, K.V., A Review On Benefits of Herbal Ingredients used in Sunscreen.
(3) Olson, J.A., 1990. Vitamin A. Handbook of vitamins, 3, pp.1-50.
Tillbaka till toppen
Grönsak | EU

Spenat

Spenat är en växt som genom tiderna blivit både hånad och hyllad, men som med rätta har en plats bland superfoods! Med en rad positiva egenskaper innehåller den något för alla.
Kanske uppskattar du den för det höga antioxidantinnehållet, för de positiva effekter som vitamin K, betakaroten och lutein ska ha på kropp och knopp(1), för thylakoiderna och fibrerna som ger mättnadskänsla(2), eller för påstådda positiva effekter på hud, ben, syn och blodtryck(3)?
Kanske är effekten inte lika uttalad som Karl-Alfreds, men nitrat har i flera studier visat sig positivt för muskelstyrkan.

Referenser

(1) Sapozhnikov, A.N., Kopylova, A.V., Krainova, Y.O. and Krainov, S.A., 2018. The prospects of using spinach in flour and bakery products. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies, 80(4), pp.234-239.

(2) Stenblom, E.L., Egecioglu, E., Landin-Olsson, M. and Erlanson-Albertsson, C., 2015. Consumption of thylakoid-rich spinach extract reduces hunger, increases satiety and reduces cravings for palatable food in overweight women. Appetite, 91, pp.209-219.

(3) Bondonno, C.P., Yang, X., Croft, K.D., Considine, M.J., Ward, N.C., Rich, L., Puddey, I.B., Swinny, E., Mubarak, A. and Hodgson, J.M., 2012. Flavonoid-rich apples and nitrate-rich spinach augment nitric oxide status and improve endothelial function in healthy men and women: a randomized controlled trial. Free Radical Biology and Medicine, 52(1), pp.95-102.

Tillbaka till toppen
Grönsak | Kina

Broccoli

Broccoli är en av de mest näringsrika livsmedel vi vanligtvis äter, och den förtjänar utan tvekan sin supergrönsaksstatus.
Grönsaken är full av nyttiga C-vitaminer men innehåller även A, B, E och K-vitaminer. Dessutom är broccoli rikt på järn, kalcium, kalium, magnesium och zink, samt antioxidanten lutein.
Med den näringsprofilen är det inte konstigt att broccoli regelbundet hävdas ha positiva effekter på immunförsvar(1), ögonhälsa(2), skelett och blodsockernivåer(3).

Referenser

(1) Thejass, P. and Kuttan, G., 2007. Immunomodulatory activity of Sulforaphane, a naturally occurring isothiocyanate from broccoli (Brassica oleracea). Phytomedicine, 14(7-8), pp.538-545.

(2) Mauriya, S.K., Dwivedi, D.H., Lalita, K. and Kumar, S., 2018. Influence of organic, inorganic fertilizers and micronutrients on growth of broccoli. Journal of Pharmacognosy and Photochemistry, 7(1), pp.2107-2109.

(3) Bhavnagri, A., Chaudhary, V., Jani, D., Thakkar, S., Chaudhary, D., Chaudhary, T. and Sen, D.J., 2015. Broccoli: the powerhouse of nutrition in flowering crest like a cabbage. World Journal of Pharmaceutical Sciences, pp.1612-1625.

Tillbaka till toppen
Mikroalg | Kina

Spirulina

Spirulina tillhör biologiskt sett gruppen cyanobakterier, som funnits på jorden i flera miljoner år. Den har också konsumerats av människor sedan urminnes tider - enligt vissa källor odlade redan Aztekerna grödan.
Algen har ett högt näringsinnehåll, med mer än 100 olika näringsämnen, och mjuka cellväggar som gör att den enkelt bryts ned av människokroppen(1).
Spirulina är rik på protein, vitaminer och mineraler samt klorofyll, men innehåller också B- C-, och E-vitaminer, magnesium och järn(2).
I 1-Fits-All bidrar spirulina till den vackra och djupa gröna färgen, helt naturligt!

Referenser

(1) Henrikson, R., 1989. Earth food spirulina. Laguna Beach, CA: Ronore Enterprises, Inc, 187.

(2) Falquet, J. and Hurni, J.P., 1997. The nutritional aspects of Spirulina. Antenna Foundation. Available online at: https://www. antenna. ch/wp-content/uploads/2017/03/AspectNut_UK. pdf (Accessed July 25, 2017).

Tillbaka till toppen
Mikroalg | Kina

Chlorella

Chlorella är en encellig grön alg som är populär bland veganer tack vare sitt näringsinnehåll och som ofta använts i samband med s.k. "detox"-kurer(1).
Sett till både den klargröna färgen från det antioxidantrika klorofyllet och det näringstäta innehållet liknar chlorella spirulina, och liksom i denna finns alla de essentiella aminosyrorna representerade.
Givet ovan är det inte konstigt att clorella fått smeknamn som "superalgen", "det gröna guldet", "det gröna blodet" (med åsyftan på blodcirkulationsförbättrande egenskaper(2)) eller helt enkelt bara "naturens egen hälsobomb"!

Referenser

(1) Silva, J., Alves, C., Pinteus, S., Reboleira, J., Pedrosa, R. and Bernardino, S., 2019. Chlorella. In Nonvitamin and nonmineral nutritional supplements (pp. 187-193). Academic Press.

(2) Shimada, M., Hasegawa, T., Nishimura, C., Kan, H., Kanno, T., Nakamura, T. and Matsubayashi, T., 2009. Anti-hypertensive effect of γ-aminobutyric acid (GABA)-rich Chlorella on high-normal blood pressure and borderline hypertension in placebo-controlled double blind study. Clinical and experimental hypertension, 31(4), pp.342-354.

Tillbaka till toppen
Spannmålsgräs | EU

Korngräs

Likt vetegräset är korngräs är rikt på näring, fiber och klorofyll och uppvisar såväl utdrivande som syrabalanserande egenskaper. Egenskaper som gjort korngräs till en riktig stapelvara bland de som önskar sig en detox eller vill gå ned i vikt dels på grund av dess låga fiberinnehåll(1).
De upplevda hälsoeffekterna är många, och åtskilliga personer vittnar om positiv effekt på hud, leder och blodvärden(2), men också effektivitet mot trötthet(3).
Så oavsett om du är en högpresterande elitidrottare eller en högpresterande småbarnsförälder ger korngräs ett naturligt tillskott av värdefulla näringsämnen!

Referenser

(1) Lattimer, J.M. and Haub, M.D., 2010. Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients, 2(12), pp.1266-1289. https://doi.org/10.3390/nu2121266

(2) Roxana, M.R., FILIP, E., Alexandra, L. and SUCIU, M.M.D., Barley (Hordeum vulgare), A Cereal With Medicinal And Health Benefits.

(3) Yawen Zeng, Xiaoying Pu, Jiazhen Yang, Juan Du, Xiaomeng Yang, Xia Li, Ling Li, Yan Zhou, Tao Yang, “Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings”, Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2018, Article ID 3232080, 15 pages, 2018. https://doi.org/10.1155/2018/3232080

Tillbaka till toppen
Spannmålsgräs | EU

Vetegräs

Vetegrässhots har seglat upp på hälsotopplistor bland såväl hälsoexperter som glada amatörer de senaste åren, vilket inte är så konstigt med tanke på näringsinnehållet.
Vetegräs innehåller stora mängder fibrer, som är nödvändiga för en mage i balans(1), och dessutom en stor andel basbildande mineraler, som hjälper till att uppehålla normal syra-basbalans(2). Trots namnet är vetegräs glutenfritt(3)!
För att nämna några godbitar så innehåller vetegräs klorofyll, aminosyror, vitamin E, kalcium, zink, järn och koppar. Inte konstigt att oräkneliga hälsopåståenden cirkulerar kring denna magiska växt!

Referenser

(1) Mujoriya, R. and Bodla, R.B., 2011. A study on wheat grass and its nutritional value. Food Science and Quality Management, 2, pp.1-8.

(2) Horowitz, S., 2009. Acid–Base Balance, Health, and Diet. Alternative and Complimentary Therapies, 15(6), pp.292-297.

(3) Adrianos, S.L., Mattioni, B. and Tilley, M., 2017. Confirmation of gluten-free status of wheatgrass (Triticum aestivum). Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 9(1), pp.123-128.

Tillbaka till toppen
Ört | Indien

Ingefära

Liksom gurkmeja har ingefära en mångtusenårig historia av användning, traditionellt främst mot illamående(1), matsmältningsbesvär(2) och muskelsmärta(3). Den får också sägas ingå i en klassisk husmorskur mot förkylning, även om effekten är omdebatterad bland forskare.
Ingefära stoltserar med innehåll av A-, B-, C- och E-vitamin, men också magnesium, kalium, fosfor, kisel, järn, natrium, kalcium och zink. Förutom att den är nyttig bidrar den också med lite sting och en god smak!

Referenser

(1) Palatty, P.L., Haniadka, R., Valder, B., Arora, R. and Baliga, M.S., 2013. Ginger in the prevention of nausea and vomiting: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 53(7), pp.659-669.

(2) Butt, M.S. and Sultan, M.T., 2011. Ginger and its health claims: molecular aspects. Critical reviews in food science and nutrition, 51(5), pp.383-393.

(3) Black, C.D., Herring, M.P., Hurley, D.J. and O’Connor, P.J., 2010. Ginger (Zingiber officinale) reduces muscle pain caused by eccentric exercise. The Journal of Pain, 11(9), pp.894-903.

Tillbaka till toppen
Ört | Indien

Gurkmeja

Gurkmeja hör till ingefärsväxterna och har använts i nästan 4000 år inom Unani och Ayurvedisk tradition, främst i sydostasien. Då var syftena bland annat att dämpa inflammation, förbättra matsmältningen och lindra hudbesvär
Idag finns det gott om vetenskapliga studier som bekräftar många av hälsoegenskaperna hos kryddan.
Nyckeln till dess positiva egenskaper hittas främst i ämnet curcumin, som tillskrivs antiinflammatoriska egenskaper(1), positiv effekt på minnet(2), motverkande av depression och mer.
En intressant detalj är att curcumin är relativt svårt att ta upp av kroppen, men genom att kombinera gurkmeja med svartpeppar(3) kan kroppens upptag i vissa fall ökas med 2000%.

Referenser

(1) Menon, V.P. and Sudheer, A.R., 2007. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. The molecular targets and therapeutic uses of curcumin in health and disease, pp.105-125.

(2) Small, G.W., Siddarth, P., Li, Z., Miller, K.J., Ercoli, L., Emerson, N.D., Martinez, J., Wong, K.P., Liu, J., Merrill, D.A. and Chen, S.T., 2018. Memory and brain amyloid and tau effects of a bioavailable form of curcumin in non-demented adults: a double-blind, placebo-controlled 18-month trial. The American Journal of Geriatric Psychiatry, 26(3), pp.266-277.

(3) Shoba, G., Joy, D., Joseph, T., Majeed, M., Rajendran, R. and Srinivas, P.S.S.R., 1998. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta medica, 64(04), pp.353-356.

Tillbaka till toppen
Krydda | Indien

Svartpeppar

Svartpeppar är en krydda som har ursprung från Syd- och Sydostasien och det finns dokumenterat att det har använts i matlagningen sedan minst 2000 år före Kristus.

Svartpeppar innehåller piperin som är en substans som bland annat hjälper tarmarna och levern att ta upp ämnen bättre. Det är det som skapas när man kombinerar svartpeppar med gurkmeja och ger gurkmejans aktiva ämne curcumin superkrafter(1). Det gör bland annat att näringsupptaget ökar markant i kroppen(2) - bland annat av B-vitamin, C-vitamin, selen, betakaroten och så vidare. Svartpeppar har dessutom en effekt där den minskar tarmbesvären(3).

Referenser

(1) McNamara, F.N., Randall, A. and Gunthorpe, M.J., 2005. Effects of piperine, the pungent component of black pepper, at the human vanilloid receptor (TRPV1). British journal of pharmacology, 144(6), pp.781-790.

(2) Ann, Y.C., 2012. Determination of nutrient uptake characteristic of black pepper (Piper nigrum L.). Journal of Agricultural Science and Technology. B, 2(10B), p.1091.

(3) Butt, M.S., Pasha, I., Sultan, M.T., Randhawa, M.A., Saeed, F. and Ahmed, W., 2013. Black pepper and health claims: a comprehensive treatise. Critical reviews in food science and nutrition, 53(9), pp.875-886.

Tillbaka till toppen
Ört | Kina

Grönt te

Grönt te kommer från en tebuske som inte har oxiderat i samma utsträckning som svart te, vilket gör att den behåller sig färg. Historiskt sett har grönt te använts mycket i medicinsk konst i asien.

Grönt te är fylld med antioxidanter och är antiinflammatoriskt(1), vilket ger många hälsofördelar om man konsumerar det regelbundet. Den hjälper bland annat med viktminskningen(2) då det ökar ämnesomsättningen i kroppen och hjälper dina celler att återhämta sig snabbare(3) på grund av katechinerna. Det superämne som finns i grönt te är en variant av katechinerna och kallas för EGCG.

Referenser

(1) Ohishi, T., Goto, S., Monira, P., Isemura, M. and Nakamura, Y., 2016. Anti-inflammatory action of green tea. Anti-Inflammatory & Anti-Allergy Agents in Medicinal Chemistry (Formerly Current Medicinal Chemistry-Anti-Inflammatory and Anti-Allergy Agents), 15(2), pp.74-90.

(2) Hursel, R., Viechtbauer, W. and Westerterp-Plantenga, M.S., 2009. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. International journal of obesity, 33(9), pp.956-961.

(3) Shahrahmani, H., Kariman, N., Jannesari, S., Rafieian‐Kopaei, M., Mirzaei, M., Ghalandari, S., Shahrahmani, N. and Mardani, G., 2018. The effect of green tea ointment on episiotomy pain and wound healing in primiparous women: A randomized, double‐blind, placebo‐controlled clinical trial. Phytotherapy Research, 32(3), pp.522-530.

Tillbaka till toppen
Ört | Kina

Resveratrol

Resveratrol är en antioxidant som man kan hitta i olika växter så som på skalet på röda vindruvor. Intresset för resveratrol har ökat markant under de senaste åren, och en av de stora anledningarna är det som kallas för "det franska paradoxet". Det är en studie som gjordes under 90-talet som visade att nivån av hjärt- och kärlsjukdomar var lägre i Södra Frankrike än i resten av landet. Man förklarade detta genom fransmännens konsumtion av rödvin - och därav av antioxidanten resveratrol(1).

Konsumtionen av reservatrol ska minska hjärtsjukdomar(2), hejda åldrande(3) och leda till ett hälsosammare liv(4).

Referenser

(1) Ferrières, J., 2004. The French paradox: lessons for other countries. Heart, 90(1), pp.107-111.

(2) Penumathsa, S.V. and Maulik, N., 2009. Resveratrol: a promising agent in promoting cardioprotection against coronary heart disease. Canadian journal of physiology and pharmacology, 87(4), pp.275-286.

(3) Lephart, E.D., Sommerfeldt, J.M. and Andrus, M.B., 2014. Resveratrol: influences on gene expression in human skin. journal of functional foods, 10, pp.377-384

(4) Bhat, K.P., Kosmeder, J.W. and Pezzuto, J.M., 2001. Biological effects of resveratrol. Antioxidants and redox signaling, 3(6), pp.1041-1064.

Tillbaka till toppen
Ört | Indien

Ashwagandha

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen, med mer än 4000 års aktiv användning. Traditionellt har den använts för att öka kroppens uthållighet, motståndskraft och styrka.
Ashwagandha var länge okänt utanför indien, men de senaste åren har användningen i hela världen tagit fart. Förståeligt med tanke på de effekter användare ofta upplever, vilka inkluderar ökat lugn, bättre sömn(1), känslomässig balans, sexuell lust och funktion, bättre återhämtning och ork, ökad muskelstyrka(2) samt förbättrat fokus och minne(3).
Den gemensamma nämnaren bland de positiva effekterna är stress, där forskning pekar på att ashwagandha har en positiv effekt på stresshormonet kortisol(4). Och med tanke på dagens snabbrörliga samhälle är väl minskad stress något vi alla behöver.

Referenser

(1) Deshpande, A., Irani, N., Balkrishnan, R. and Benny, I.R., 2020. A randomized, double blind, placebo controlled study to evaluate the effects of ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep quality in healthy adults. Sleep medicine, 72, pp.28-36.

(2) Wankhede, S., Langade, D., Joshi, K., Sinha, S.R. and Bhattacharyya, S., 2015. Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1), pp.1-11.

(3) Choudhary, D., Bhattacharyya, S. and Bose, S., 2017. Efficacy and safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) root extract in improving memory and cognitive functions. Journal of dietary supplements, 14(6), pp.599-612.

(4) Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian journal of psychological medicine, 34(3), 255–262. https://doi.org/10.4103/0253-7176.106022

Tillbaka till toppen
Frö | Mexiko, Paraguay

Chia

Chiafrö-trenden har fullkomligt exploderat de senaste åren även om användningen har lång historia. Det ryktas att Aztekernas krigare använde chiafrö för att få energi och öka sin uthållighet(1), en tradition som har upprätthållits av dagens långdistanslöpare.
Chiafrön har en rad positiva egenskaper. Förutom att de innehåller omega-3, kalcium, och C-vitamin är fibrerna till stor del vattenlösliga. Fröna kan absorbera 12 gånger sin egen vikt, och kan bidra till en ökad mättnadskänsla(2) och hindra uttorkning.
Som om inte det var tillräckligt hävdar vissa källor att fröna har en positiv effekt på leder, vikt, matsmältning, skelett, och åldrande(3).

Referenser

(1) Illian, T.G., Casey, J.C. and Bishop, P.A., 2011. Omega 3 chia seed loading as a means of carbohydrate loading. The Journal of Strength & Conditioning Research, 25(1), pp.61-65.

2) Ayaz, A., Akyol, A., Inan-Eroglu, E., Cetin, A.K., Samur, G. and Akbiyik, F., 2017. Chia seed (Salvia Hispanica L.) added yogurt reduces short-term food intake and increases satiety: randomised controlled trial. Nutrition research and practice, 11(5), pp.412-418.

(3) Melo, D., Machado, T.B. and Oliveira, M.B.P., 2019. Chia seeds: an ancient grain trending in modern human diets. Food & function, 10(6), pp.3068-3089.

Tillbaka till toppen
Bark | Sri Lanka

Kanel

Det finns mer än 250 varianter av kanel, men den som är vanligast i Sverige kommer ursprungligen från Sydvietnam och kallas för Cinnamomum cassia. Den tog sig ända till Europa genom sjövägen via Afrika. Historiskt sett är kanel väldigt omskrivet, framförallt för dess positiva effekt på vår hälsa.

Kanel är en krydda som enligt forskningen sägs innehålla mycket antioxidanter(1) och vara inflammationshämmande(2). Dessutom ska den även vara fördelaktig då den sänker blodsockernivån i kroppen(3).

Referenser

(1) Gruenwald, J., Freder, J. and Armbruester, N., 2010. Cinnamon and health. Critical reviews in food science and nutrition, 50(9), pp.822-834.

(2) Gunawardena, D., Karunaweera, N., Lee, S., van Der Kooy, F., Harman, D.G., Raju, R., Bennett, L., Gyengesi, E., Sucher, N.J. and Münch, G., 2015. Anti-inflammatory activity of cinnamon (C. zeylanicum and C. cassia) extracts–identification of E-cinnamaldehyde and o-methoxy cinnamaldehyde as the most potent bioactive compounds. Food & function, 6(3), pp.910-919.

(3) Akilen, R., Pimlott, Z., Tsiami, A. and Robinson, N., 2013. Effect of short-term administration of cinnamon on blood pressure in patients with prediabetes and type 2 diabetes. Nutrition, 29(10), pp.1192-1196.

Tillbaka till toppen
Organisk förening | Kina

MSM

Alla celler i kroppen innehåller svavel och det är den mineral som är näst vanligast efter kalcium och fosfor. Därför är tillskottet av svavel till kroppen livsnödvändigt och ger många positiva hälsoeffekter.

MSM eller metylsulfonylmetan är organiskt svavel som har börjats konsumeras på senare tid för dess positiva hälsoeffekter. Den ska bland annat hjälpa kroppen att återhämta sig från ledvärk(1), dämpa astma och allergier(2) samt stärka kroppens proteinrika vävnader(3) (muskler, skelett, hud, hår och så vidare). Dessutom är det värt att nämna att intag av C-vitamin även ökar MSMs effektivitet.

Referenser

(1) Withee, E.D., Tippens, K.M., Dehen, R. and Hanes, D., 2015. Effects of msm on exercise-induced muscle and joint pain: A pilot study. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1), pp.1-2.

(2) Kim, D.H., Kim, J.H., Woo, Y.R., Jo, Y.M., Jung, K.E., Koo, D.W. and Lee, J.S., 2015. P190: Methylsulfonylmethane induced systemic contact dermatitis: an unknown form of drug eruption related to MSM. 프로그램북 (구 초록집), 67(1), pp.371-371.

(3) Butawan, M., Benjamin, R.L. and Bloomer, R.J., 2017. Methylsulfonylmethane: applications and safety of a novel dietary supplement. Nutrients, 9(3), p.290.

Tillbaka till toppen