Skip to main content

Så lever vi längre

För att vi ska vara friska och leva ett långt liv är det avgörande att äta en variationsrik kost där vi får i oss alla vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver.

Professor Mai-Lis Hellénius på Karolinska institutet forskar bland annat på matens betydelse för hur hjärt-kärlsjukdomar kan förebyggas. Hon betonar vikten av att äta en variationsrik kost för att vi ska må bra.

– Människan är allätare och vi är det däggdjur som behöver äta mest varierat, så det är bra att vi får i oss olika sorters bär, frukter, grönsaker och baljväxter, säger hon.

Det räcker alltså inte med att bara äta päron eller bara banan.

– Nej, vi behöver olika sorters bär, frukt och grönsaker för att vi ska få i oss alla vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi behöver, säger professor Hellénius. Människan är det däggdjur som har flest essentiella näringsämnen, dvs ämnen som vår kropp inte kan tillverka själv utan som vi måste få i oss med födan. Vi kan klara oss med en begränsad näringstillförsel, men för att vara så friska som möjligt och leva länge är variationsrikedomen viktig.

Forskning har också visat att olika mineraler och vitaminer samverkar om vi intar dem samtidigt.

– Det finns massor av synergieffekter med att få i sig olika mineraler och vitaminer samtidigt, säger Maj-Lis Hellénius. Det finns många exempel på processer i kroppen där olika mineraler och vitaminer samverkar. Exempelvis fungerar det livsviktiga mineralet selen bättre om det intas samtidigt med vitamin E och förmågan att ta upp järn förbättras med samtidigt intag av vitamin C.

Transporter av färsk frukt och grönsaker har en stor klimatpåverkan och närmare hälften går förlorat i matsvinn på grund av kort hållbarhet. Därför är det intressant att istället frystorka bär, frukt och grönsaker som ger ett lägre klimatavtryck samtidigt som man behåller alla näringsämnen.

– Ur näringssynpunkt är det ingen skillnad mellan färskt och frystorkat. Det är inte bara hållbarare utan det är lika bra för hälsan, säger professor Hellénius. Men det är också viktigt att det är rättvist och bra för vår miljö, för i grunden är det samma mat vi pratar om. Jag vill att mina barn ska äta bra för hälsan, men det är också viktigt att tänka på miljön.

Mai-Lis Hellénius
Professor i allmänmedicin vid Karolinska institutet