Skip to main content

Så minskas matsvinnet

Hälften av all frukt och grönsaker slängs men om man frystorkar den får man ner matsvinnet rejält samtidigt som alla viktiga näringsämnen blir kvar.

Vi slänger närmare 2 000 miljoner ton mat varje år globalt sett och den största delen utgörs av frukt och grönsaker.

– Man brukar prata om att en tredjedel av all mat slängs, men av frukt och grönt skulle jag uppskatta att det är närmare hälften som går förlorat, säger Mattias Eriksson som forskar vid Sveriges Lantbruksuniversitetet på hur livsmedelssystemet kan bli mer hållbart genom minskat matsvinn.

I Europa slänger vi 35,3 kg frukt och grönsaker per person och år enligt en italiensk studie från 2018.

– Tittar man på känsliga livsmedel som sallad och bär är det väldigt stor andel som slängs, säger forskaren. För att minska matsvinnet kan frystorkad frukt och grönsaker vara ett bra alternativ.

Frystorkade frukter, bär och grönsaker innehåller alla vitaminer, mineraler och antioxidanter som färska, men har betydligt längre hållbarhet.

– Att frystorka frukter, bär och grönsaker är ett alldeles utmärkt sätt att få ner matsvinnet, säger Mattias Eriksson. Det finns ett samband mellan hur länge livsmedel håller och hur mycket matsvinn man får.

Skillnaden mellan färskt och frystorkat är bara att man extraherat vattnet och det känns onödigt att transportera vatten över hela jordklotet när vi kan få i oss de näringsämnen vi behöver från frystorkat.

– Speciellt när vi pratar om exotiska frukter kan frystorkning vara en bra lösning, säger Mattias Eriksson. Alla lösningar där man konserverar livsmedel hjälper till att minska matsvinnet.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta ett halvt kilo frukt och grönsaker per dag för att vi ska få i oss viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att må bra.

– Livsmedelsverket skulle nog inte ha nåt emot att man bytte ut färska frukter och grönsaker mot frystorkat eftersom man får i sig samma näringsämnen, säger forskaren Mattias Eriksson.

Mattias Eriksson
Docent och forskare inom matsvinn och livsmedelssystem vid Sveriges Lantbruksuniversitet