Skip to main content

Frystorkat är en bra idé.

En mix av frystorkade frukter, grönsaker, bär och rotfrukter är ett bra sätt att få i sig de vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter vi behöver för att må bra.

“Superfood” är en ny term som syftar på livsmedel som ger maximala näringsmässiga fördelar. De är fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Genom att äta superfood som frystorkade grönsaker, frukt, bär och alger får man i sig det höga näringsinnehållet.

Vi har pratat med professor Fredrik Nyström vid Linköpings universitet som bland annat forskar på hur kosten påverkar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes.

 – Frystorkade livsmedel är en bra idé, säger professor Fredrik Nyström. Det är ofta militärforskning som ligger bakom lite extremare forskning och de har kommit fram till att frystorkat är ett väldigt bra alternativ eftersom man får med sig nästan all näring. Militären har undersökt vilken kost man behöver för att överleva med bibehållen prestationsförmåga och kommit fram till att frystorkade livsmedel kan vara det optimala valet i många sammanhang. Vi måste få i oss vitaminer och mineraler för att kroppen ska fungera som den ska.

Vad är det som gör att näringsämnen stannar kvar i livsmedel när man frystorkar dem?

– Det är i princip bara vattnet som försvinner när man frystorkar och då slutar nedbrytningsprocesserna eftersom enzymerna är beroende av vatten för att bryta ner maten, säger professor Nyström. Det är ett koncentrerat sätt att få i sig en massa näringsämnen och spårämnen. Jag ger till exempel mina husdjur frystorkad anka och det gör att de får i sig en massa bra proteiner i hög koncentration. Dessutom älskar båda katterna och vår hund det!

Frystorkat är också mer miljövänligt än färska livsmedel eftersom det minskar transportrelaterade utsläpp, svinn och annan miljöpåverkan.

– Transporterna av frystorkat blir mindre och lättare samtidigt som elförbrukningen av kylar och frysar minskar, säger professor Nyström. Nu i kris- och krigstider kan det vara extra klokt att lägga upp ett lager av frystorkat.

Utarmade jordar har gjort det svårare att få i sig tillräckliga mängder av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Samtidigt har man odlat fram frukter och grönsaker som ska se aptitligare ut till priset av att de tappar näringsvärde.

– Alla frukter har blivit större och fått onaturliga former. De är utspädda vad gäller näringsämnen och är bara stora, goda och söta, säger professor Nyström. Man odlar ofta upp dem i växthus med näringslösningar men knappt någon jord. Jämför man till exempel ett framodlat äpple med ett vildäpple är det en enorm skillnad på näringsinnehållet. Man tillsätter näring med olika special gödningsämnen anpassade för precis det som behövs. Frukt och grönsaker blir numera ofta framodlade på ett onaturligt sätt som i slutändan innebär att det blir en mindre koncentration av de spårämnen, mineraler och vitaminer som vi behöver.

Frystorkade livsmedel behåller de allra flesta vitaminer och mineraler som finns i den ursprungliga maten.

– Vill man sedan göra det ännu lite bättre kan man ju till exempel också tillsätta askorbinsyra, vitamin C , som är ett skyddande vitamin som hindrar oxidering och som därmed fungerar som ett naturligt konserveringsmedel.  Vi människor behöver ju det vitaminet för många viktiga processer i kroppen, säger professor Fredrik Nyström.

Fredrik Nyström
Professor i Internmedicin vid Linköpings universitet