Skip to main content

Vi äter för lite frukt och grönt

Att få i sig en tillräcklig variation av frukt och grönsaker är en utmaning för många enligt professor Christel Larsson som forskar på kost och hälsa på Göteborgs universitet.

Professor Christel Larsson, vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap på Göteborgs universitet, forskar och undervisar om hur man främjar goda matvanor och fysisk aktivitet för att bibehålla hälsa och förhindra uppkomst av sjukdomar.

– Frukt, grönsaker och bär är väldigt viktiga för vår hälsa, säger professorn Christel Larsson. Det innehåller vitaminer, mineraler och kostfiber som är bra för vår hälsa, både på kort och framförallt på lång sikt.

Trots att det är så viktigt med frukt och grönt får vi generellt i oss för lite vitaminer, mineraler och antioxidanter.

– När man tittar på undersökningar om befolkningens matvanor ser vi en utmaning i att komma upp i tillräckliga nivåer av frukt och grönsaker. Vi får inte i oss så mycket som vi behöver ur hälsosynpunkt, säger professorn. Tittar man på senaste Riksmaten (Livsmedelsverkets kostundersökning) kommer exempelvis barn och ungdomar endast upp i hälften av den rekommenderade mängden på 500 gram frukt och grönsaker per dag.

Det är också viktigt att vi får en stor variation av frukt och grönt för att vi ska få i oss tillräckligt av olika näringsämnen som vi behöver för vår hälsa.

– Varierar man sitt utbud av frukt och grönsaker så har man större möjligheter att täcka behovet av fler vitaminer och mineraler eftersom de kompletterar varandra, säger professorn Christel Larsson. Exempelvis bidrar jordgubbar till järnintag medan citrusfrukter bidrar med C-vitamin vilket i sin tur kan stimulera kroppens upptag av järn. Äter man en stor variation av frukt, grönsaker och bär ökar möjligheten att få i sig tillräckligt mycket av alla vitaminer och mineraler som man behöver.

Med en mix av frystorkade grönsaker, frukt och bär får man i sig de flesta spårämnen, mineraler, vitaminer och antioxidanter som vi behöver. Ett undantag är dock det flyktiga vitaminet C, men om man tillsätter den i mixen av frystorkade frukter och grönsaker får man i sig även det livsviktiga näringsämnet. Dessutom är tillsatt C-vitamin ett konserveringsmedel som skyddar den övriga maten.

Christel Larsson
Professor i kostvetenskap vid Göteborgs universitet