Skip to main content

Allt du behöver veta om klorofyll

Klorofyll är en naturlig beståndsdel som finns i gröna växter vilket är det som ger dem sin gröna färg. Den finns för att hjälpa plantor absorbera energi från solen under fotosyntesen. Klorofyll finns i alla grönfärgade grönsaker och andra plantbaserade livsmedel. Ju grönare färgen är, desto högre är klorofyllhalten i den.

Det finns två typer av klorofyll i växter: klorofyll A och klorofyll B. Växter har antingen en eller båda varianterna, och de är båda fettlösliga med antioxidanta egenskaper. Det finns studier som visar att regelbundna intag av bladgröna grönsaker ökar mängden antioxidanter i blodomloppet. 

Ett populärt sätt att få i sig klorofyll är genom kosttillskott i form av piller eller kapslar. De flesta som konsumerar klorofylltillskotten gör det i formen av klorofyllin, vilket är en substans som lättare tas upp av kroppen än vanlig klorofyll. Under de senare åren är ytterligare ett sätt att få i sig klorofyll genom Green Superfood, så som 1-Fits-All.

Fördelar med klorofyll:

  1. Hudläkning: Klorofyll har visat sig minska inflammationer och bakterietillväxt i hudsår.
  2. Blodcellsbyggare: Klorofyll har visat sig kunna förbättra kvaliteten på de röda blodcellerna. En studie från 2004 visade att vetegräs, som består till 70% av klorofyll, effektivt minskade antalet blodblodtransfusioner som behövdes i patienter med en blodsjukdom. Det är däremot inte fastställt om det berodde på just klorofyllet. 
  3. Viktminskning: En studie från 2014 fann att den ena gruppen som tog klorofylltillskottet fick en större viktminskning än motsvarande grupp som inte gjorde det.
  4. En naturlig deoderant: Klorofyll används sedan år 1940 för att neutralisera vissa lukter. En nyare studie har visat att klorofyll signifikant minskar mängden trimetylaminer, vilket orsakar en fiskaktig lukt.

Följande superfoods som finns i 1-Fits-All innehåller en stor mängd klorofyll: spenat, spirulina, chlorella, vetegräs och korngräs. Faktumet är att chlorella till och med är det livsmedlet i världen som innehåller högst klorofyllhalt.