Skip to main content

Flera green superfoods har påvisad effekt på sömnen men också förmågan att varva ner. Och sömnen är inte bara vila. Den som har problem med sömnen ökar även riskerna för samma slags sjukdomar som fetma kan leda till, som högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

Vi får ofta höra att vi ska undvika blått ljus innan läggdags, ha en mjuk och bekväm madrass och gardiner för att hålla rummet mörkt. Däremot, vad vi sällan får höra är att vår kost och vid vilken tidpunkt den äts också spelar roll i hur väl vi sover om nätterna. 

Anledningen bakom detta är att vår sömncykel styrs av en inre klocka i kroppen. Denna inre klocka styr även blodsockret, kolsterolet, hormonnivåerna och matsmältningen. När man äter vid en tidpunkt som går emot kroppens denna inre klocka rubbas den och påverkar därmed sömncykeln. Därför rekommenderas det att man inte ska äta två till tre timmar innan läggdags. Inte nog med att den inre klockan rubbas, så signalerar mat att kroppen ska vara energifylld och fortsatt vaken. Det beror på att människokroppen inte är utvecklad för att smälta mat liggandes. 

Under natten när du sover jobbar kroppen för fullt. Din hjärna kopplar om och lagrar nya minnen och bearbetar dagens information. Utöver hjärnan, påverkar sömnen också ditt hjärta, dina lungor, ditt immunsystem, din metabolism och ditt humör. Därför är det inget mysterium att dålig sömn ökar din risk för hälsoproblem som högt blodtryck, hjärtsjukdomar, diabetes, depression och övervikt. 

Gällande vad för kost man bör ha för att få en positiv effekt på sömnen och för att varva ner stöds även av forskningen. En studie från bland annat Pennsylvania University som har funnit att människor som har en näringsfattig kost både har svårare att somna och sämre sömnkvalitet.  Det finns dessutom mat som sätter igång sömnframkallande hormoner vars jobb är att lugna nervsystemet, vilket samtidigt förbättrar sömnen. 

Vad är det då för superfood ingredienser som finns i 1-Fits-All som har en positiv effekt på sömn och förmåga att varva ner? Det är bland annat:

  • Ashwagandha som innehåller trietylenglykol som gör att det är lättare för invidien att varva ner och somna
  • Morötter som innehåller alfakaroten som förknippas med förbättrad sömn
  • Chiafrön som innehåller omega-3 som associeras med längre sömn och färre störningar under natten
  • Grönkål som också innehåller omega-3 liksom chiafrön