Skip to main content

För att vi ska må bra och kunna prestera både fysiskt och mentalt måste vi få i oss tillräckligt med näringsämnen och energi. De livsviktiga näringsämnena kan kroppen inte tillverka och därför måste vi få i oss dem från maten vi äter.

FÖR ATT MÅ BRA ska du äta en varierad kost och helst tre huvudmål varje dag; frukost, lunch och middag och tre mellanmål; förmiddag, eftermiddag och kväll.

Kolhydrater. Ät mycket bönor och linser, grovt bröd, fullkornspasta, råris och grönsaker. Kolhydratrik mat innehåller mycket fibrer och håller dig mätt länge.

Kolhydrater finns också i sockerrika produkter; vitt bröd, kakor, godis, saft och läsk. Men det är mat som bara gör dig mätt och pigg för stunden, du blir snabbt hungrig eller sugen igen.

Proteiner är byggstenar i vår kropp och nödvändiga för att bygga upp muskler och vävnad. Förutom i kött, fisk och mejeriprodukter finns bra proteiner i sojabönor och andra baljväxter som till exempel linser. Gryn och mjöl, ris, potatis och grönsaker är andra proteinkällor.

Fett. Ibland kan jakten på att minska fettintaget bli lätt hysterisk. Det talas inte så mycket om att kroppen faktiskt behöver fett, till exempel för att vi ska kunna tillgodogöra oss vissa vitaminer och att det finns fettsyror som kroppen måste ha. Men välj rätt fettkällor, dra ner på det mättade till förmån för det omättade fettet.

A-vitamin behöver vi för att växa, se bättre och är bra för vår hud och våra slemhinnor. A-vitamin finns i mjölk, smör och margarin. A-vitaminet behövs för att reglera nivån av kalcium (kalk) i kroppen, så att skelett och tänder får det de behöver.

B-vitamin behövs för att nerver och muskler ska fungera. Vitaminet finns i kött och fisk, i ärtor, bönor och i spannmålsprodukter.

C-vitamin finns det mycket av i citrusfrukter, kiwi, svarta vinbär, jordgubbar, blomkål, vitkål och broccoli. C-vitamin är tillsammans med E-vitamin och selen en viktig så kallad antioxidant. Antioxidanter förstärker kroppens eget skydd mot sjukdomar.

D-vitamin behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalk. Finns i kött, fisk, mjölk och smör.

E-vitamin finns i lax, oljor, nötter, mandlar, vetegroddar och avocado. E-vitamin är liksom C-vitamin en antioxidant.

K-vitamin finns i mörkgröna bladgrönsaker. Vitamin K behövs för att blodet ska kunna koagulera.

Järn är ett av de många mineraler vi behöver. Järnbrist är relativt vanligt hos tonårstjejer och kvinnor, med symptom som trötthet och känslighet för infektioner.

Kalcium är viktigt för musklernas funktion, för ett starkt skelett och för starka tänder. Den viktigaste kalciumkällan är mjölk och mjölkprodukter.

Zink finns i betydande mängder i kött, krabba och bönor. Zink behöver vi bland annat för att kunna bilda proteiner samt för sårläkning.

Selen är en antioxidant. Den främsta källan är kött, fisk och skaldjur.

Balans. En av nycklarna till rätt kost är att äta lite av varje och hitta en balans. Den som äter olika slags mat får lättare balans mellan alla näringsämnen kroppen behöver.