Skip to main content

Ett långt och hälsosamt liv

Frystorkad frukt och grönsaker är ett bra sätt att få i sig alla de vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi behöver för att leva ett långt och hälsosamt liv.

Professorn i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, Charlotte Erlanson-Albertsson, forskar på kostens betydelse för hälsan. Hon betonar hur viktigt det är att vi får i oss alla viktiga näringsämnen som finns i frukt och grönt.

Ett stort problem är att närmare hälften av alla frukter och grönsaker slängs i hela kedjan från produktion och transporter till livsmedelsbutiker och i hemmen på grund av den korta hållbarhetstiden.

– Det är ett jätteproblem, säger professor Erlanson-Albertsson. Man måste ta tag i varje led för att minska på matsvinnet.

Ett alternativ är att frystorka frukt och grönt för att kraftigt förlänga hållbarheten samtidigt som all näring bevaras.

– Frystorkning är en väldigt skonsam metod, säger professor Erlanson-Albertsson. Det är en dyr process, men det är den bästa metoden för att konservera livsmedel. Vi måste bli bättre på att ta tillvara på det som produceras. När man frystorkar behålls alla vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men att koka frukt och grönsaker är också en bra metod, även om man tappar en del C-vitamin i den processen.

När man blir äldre är det extra viktigt att få i sig näringstäta livsmedel som frukt och grönsaker, inte bara allmänt för hälsan utan också för minnet. Enligt forskning vid Karolinska institutet minskar risken för demens kraftigt vid ett dagligt intag av frukt och grönt.

– För äldre som inte klarar av att äta så mycket är en koncentrerad mix av frystorkad frukt och grönsaker ett väldigt bra alternativ. Då får de i sig de vitaminer, mineraler och antioxidanter som de behöver.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta ett halvt kilo frukt och grönsaker per dag för att vi ska få i oss all livsviktiga näringsämnen.

– Det är en miniminivå, säger Charlotte Erlanson-Albertsson. I Frankrike äter man 600 gram frukt och grönsaker per dag jämfört med 300 gram i Sverige. Där kan vi se att de har tre gånger lägre hjärt-kärldödlighet än vad vi har i Sverige. Så vi måste äta minst 500 gram per dag.

Charlotte Erlandson-Albertsson
Professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet